~when i'm dealing with human i learn empathy, happiness and joy. when i'm dealing with animal i learn compassion, tolerance and forgiveness which is for me humanity. -farhanah noah

Sunday, 24 April 2011

~FiLeM/DoKuMeNTaRi PaLiNg TeRuK/HoDoH dALaM SeJaRaH pERfiLeMaN........

salam sejahtera......


ok lama dah i x update ape2 entry... Beberape hr lepas i ngn feeqa, zahar n nik tgk 1 filem yg title die mmg maut la... PENUNGGU ISTANA..
 tp i mmg nk sgt2 update n review filem anak tempatan yg baru2 ni ditayangkan di panggung wayang terbitan GRAND BRILLIANCE.... ko asek buat press conference buat statement kt surat khabar buat kempen sokong industri tempatan tp nk sokong apenye kalo produk yg ko hasilkan lebih berkualiti yg made in china.... ape ko fikir mcm ni ke:
'kite buat je filem sampah komfom rakyat malaysia akan support pnye...' so itu lah alasan ko nk buat filem tak berkualiti? untung dpt bajet pn save... 

bia i bg tau knp cite ni boleh menang anugerah filem paling bangang dalam sejarah industri hiburan....



 yes...... menarik? menarik kepala hotak ko......

1st sbb aku tgk cite ni krn cume cite ni je yg ade ditayangkan pdpukul 8 mlm memandangkan i dan kwn2 xnk tgk mid nite sbb esok kene keje... ok kami tercari2 sinopsis cite ni kt info board ygdisediakan kt panggung tu tp xde.. so mysterious ok... check kt poster nk tgk sape pelakon pn x dinyatakan just ckp bantuan SEEKERS.. so ambik risiko ngn membayar RM10 untuk 'produk' ni...... so misi i skrg ni nk selamatkan manusia dr tgk dokumentari realiti seram yg x berfaedah ni...

1- Tiada efek atau editing atau make up atau props atau ape saja yg diguna oleh sesebuah produksi perfileman... cuma guna props yg dh tersedia ada dlm istana tu... konon nk bg nampk real? xde editing langsung melainkan memendekkan masa rakaman yang panjang.. nampak sgt la filem ni bajet rendah... or mayb xde bajet langsung...pelakon dia? xde 1 pn yg i knl kecuali Uncle seekers tu.... wtf?? Erra fazira yg cun tu pn nk belakon filem still bersusa payah tau! ni ntah teenagers mane kau kaut bg muat dlm skrin... haktuih! camera pn gune video cam yg biase... dan paling i tak boleh nk blah tu kn sepanjang cite ni kwn mereka sndri yn merakam setiap adegan disamping beberapa kamera yg diletakkan secara sengaja di penjuru2 lokasi penggambaran... so no official cameraman........ so dpt bygkan kn bagaimana kualiti gmbar?

2- Plot cerita yg lemah- sikit pn x menimbulkan excitement dlm jiwa penonton... berterabur.... jalan cerita tunggang langgang.. i dh beberapa kali terlelap dh.... hancurrrrrrr...... contohnye dlm cite tu bile 2 org kwn ni mati2 taknak menyokong 3 org kwn mereka yg nk palsukan aksi paranormal untuk di muatnaik dlm youtube tp still mereka berdua menolong tanpa bantahan lanjut.... then salah sorg dr 2 org penentang  tu meninggalkan kwn2 yg lain untuk pulang ke rumahnya tanpa diketahui alasan? i mean wtf? wtf? ko nk wat cite ape ni?  i masih x faham kenapa cite mcm ni bole masuk panggung.... xde kualiti langsung! cite nye same je mcm ko tgk SEEKERS kt tv tu... same! Bosan boring! kalo SEEKERS yg kt tv tu i x mrh sbb ditayangkan kt tv so kalo xnk tgk bole tuka channel tp ni panggungwayang baiiiii...... nk xnk dh bya kne hadap......

3-Aksi jerit2 yang melampau- nak pekak telinga aku tgk cite yg diperkaya ngn aksi jerit menjerit..... budak yg name sarah tu... adoiiiiii hancur ko tau x? sikit2 nk menjerit.... baik laki ke pompuan ke nk menjerit je kejenye...! pelakon2 yg sgt childish and immature coz dlm 1/2 jam cite tu start dorg asek kne mrh ngn Uncle Seekers sbb mulut celupar and playful and x dgr kata... ehh ko ingat ko comel ke? ok dlm kehidupan realiti kalo skali ko kne mrh sbb buat bising komfom la ko x buat lg kn? ni dh kne mrh berkali2 stil buat gak... xde common sense... cume nk mencari perhatian penonton.....

4-Jalan cerita yang tak menggambarkan motif REALITI SERAM- ehh kalo ko ckp ko nk wat reality film yg ko beria buat aksi2 fake tu apehal hah? setiap adegan dlm filem tu adalah fake dan nmpak sgt ko berlakon ikut skrip.... even ko x tempek mekap tebal or pki bju cntik ke still x dpt nk menjayakan motif realiti seram tu.... sikit pn x real tau x?!


5-Ending cerita yang borrrriiiinnggggggg......... - bole plak ending die si kwn dorg yg jd cameraman tu kne rasuk then menghilang after that bunuh kwn2 die sndri dgn menggunakan kaki meja kayu untuk menghempuk kwn2 beliau... ok si cameraman tu namenye Amar.... ape yg funny? yeah bile die angkat kaki meja tu separas bahu sewaktu menghempuk... konon org bole mati la kalo hempuk mcm pondan? and cara layangan hempukkan tu sgt la soft aku tumbuk sambal belacan pn lg kuat kot.... nampk sgt tipu sbb dia x tnjuk pn kwn die yg mati kne hempuk tu.. cuma darah terpercik sane sini... ehh ko ingt ni filem angker indon ke hah? hantu bunuh2 org? then nk bg nampak best kononnye die state kt situ amar hilang dan masih tak ditemui sampai sekarang.. wtf?????


sume org yg kua dr panggung tu ckp cite tu BODOH! faham x? BODOH! kalo xtau bodoh tu ape bole google sndri.... aku tau sbb boleh kata semua org yg dlm panggung tu tunggu di depan pintu lif untuk ke car park bercakp ttg perkara yg sama seperti kami.... yes... semua yg ada menyatakan penyesalan yg amat dan ini adalah cite plg bodoh pada abad ini..... 

argghhh.... mls nk cite lbey... i mrh ni tau x?


p/s: bak kata nik 'kalo aku napak si amar tu siap dio'