~when i'm dealing with human i learn empathy, happiness and joy. when i'm dealing with animal i learn compassion, tolerance and forgiveness which is for me humanity. -farhanah noah

Sunday, 31 October 2010

~SaYaLaH sIpEnJuaL mImPi.....................


sy penjual mimpi... ya.... sy bukan je menjual malah sy hidup dlm mimpi.... title penjual mimpi ni mmg sesuai la ngn sy.. sy suka hidup dlm mimpi.... xde kesudahan dan buat sy x sabar2 untuk tdo.... haha.. 
ape pn point sebenarnye cume nk update blog je...


  

ok... bercakap pasal mimpi... sy x pernah bermimpi untuk hidup mcm skrg ni.... ape yg x kena dgn hdup sy?? byk perkara yg kena dn x kena......

ok.... 1 soalan... kadang2 kite rase kite cukup sempurna sebagai diri kita.... tp sebenarnye untuk diri sendiri pn kita x sempurna.... berapa ramai je yg sedar akan hakikat tu? kita terima diri kita seadanya n menganggap kita adalah yg terbaik untuk diri sndiri.... sebenarnye kita silap... ape yg sy sedar disini bahawa kita x mungkin jadi sempurna walaupn untuk diri sendiri..... jd jgn la harap org lain untuk jadik sempurna untuk kita....

sy mahukan hidup yg sempurna... tp sy tidak sempurna.... yg sempurna adalah mimpi saya..... ya... hidup dalam mimpi memang indah.... buat sy tertanya2 wujud ke hidup sempurna? ape yg dikatakan hidup sempurna???? ironik... bile sy rase hidup dh cukup sempurna tp sebenarnye x......

sy adalah manusia yg selalu melakukan kesilapan... tp sy ingin belajar dr kesilapan itu.... mcm mane sy nk hdup sempurna bila terpaksa berbuat kesilapan untuk belajar darinya sbb sy akan buat kesilapan baru setiap hari... ape slhnye hidup x sempurna? 

knp sy suka bermimpi? dlm mimpi sy berjumpa dia... dlm mimpi sayalah rajanya.... dlm mimpi sayalah yg berkuasa.... kuasa... ya.... saya dahagakan kuasa... rase untuk menguasai... muahahahaha,,,, 

=p


entry ni adalah entry manusia bosan..

Sunday, 10 October 2010

~sEKoLaH aGaMa.............................


yeahh..... baru2 ni i teringat i dh lme meninggalkan sekolah agama.... kenapa? kerana menuntut sesuatu milik sy yg telah lama sy abaikan... ya... selama 8tahun telah saya abaikan perkara itu..... sudah 8 tahun juga sy tamat pelajaran di sekolah agama....

ok x yah la terangkan apetu sekolah agama ye.... kt negeri ni.... kt nottingham ni..... sekolah agam adalah sebahagian dr syarat menjadi warganegeri.... err.... yeke??? tp smua kanak2 yg beragama Islam kt sini mmg akn g sekolah agama disamping sekolah menengah atau kebangsaan..... x ksh la dorg nk skolah sampai darjah berape.... yg pnting penah g skul agama n ada sijil.... antara syarat nk keje ngn kerajaan johor ni kne ade salinan sijil sekolah agama.... so bg korg yg keje ngn kerajaan johor tp x de sijil skul agama... korg adalah bertuah....

sy? owh dh tentu la tamat sijil darjah khas... ape tu darjah khas???? haihhh korg ni......  darjah khas tu clas agama untuk sesiape yg lulus darjah 6 sekolah agama.... kira mcm sijil tertinggi sekolah agama la... kt sini... kalo x lulus final year exam x bley naik darjah tau.... so kalo 4 taun x lulus darjah 1 maka korg dok la sampai lulus.....

ni la sijil darjah khas tersebut..... owh ye ruangan yg berwarna tu adalah butiran peribadi yg dirahsiakan..

gred sy pangkat 1.... haha... angkuh...



pintu 1

ok tujuan sy pulang ke tempat bersejarah ni adalah untuk mengambil sijil darjah khas... yaaa.... mereka menyimpan sijil sy selama 8 tahun.... hebat kn?? hahah sebenarnye sy yg bersalah...sy mls nk g skul agama tu... ok x bley nk salahkn sy trus..... sy penah 2 kali dtg tp jwpn yg sy dpt adalah 

'sila dtg esk ye.... xde org uruskan' 

so mls dh.......

pintu 2

akhirnya setelah tamat sekolah agama pada 2002, pada 2010, sy ambik jugak amanah tu..... bkn sy pnye sj... dua org adik sy pn sy ambikkan.....


sambil lalu2 kt kawasan nostalagia ni..... sayu je ht ble teringat kenangan2 lama mengusik jiwa... hahak.... 

dewan tmpt sy menduduki exam satu masa dulu....





tp 1 yg sy xkn lupa..... heheh...
lokasi: kantin sek agama
tahun: 2001

saya berada 4 dari kanan... nostalgic kn....
hahha... muke jaja x bley blaa.....


~

mArHaBan? mErAbAn?

Assalamualaikum.....


entry ni sepatutnye dibuat pada 2 minggu lepas.. tp oleh kerana sebab2 yang x dpt dielakkan maka sy x dpt la nk buat ape2 entry selama beberapa bulan ni... heheheh..... ok la...

asal time syawal je musti org akn fkir open house.... tp kt sini... sini la.... hometown.(. nottingham... lalala...) msh mengamalkan open house secara tradisional yakni marhaban... yeahhh... ape kita tau tentang marhaban???? yeahhhh betol... lawatan rumah kerumah sambil berselawat dn yg paling bes adalah acara kemuncaknye.....

MAKAN

well ape boleh buat.... rakyat malaysia kn..... murah rezeki..... so share la..... sharing is caring u.... kesimpulannye entree ni adalah sedikit sebanyak alkisah marhaban dirumah i.... 


sebelum....

1 lg i kne bitau... mumy i mmg over the top tau.... tanak kalah dlm bab hidang menghidang ni.... bygkan je la ade 6 courses hnya kt rumah i je....

antaranya.....


i yg buat sandwich tu..... 



untuk kanak2 mahupun dewasa.....


pasta... my recipe.... heheh.....

ade lg la tomyum vermicelli ngn buah2... hah cukup 6 kn...... tu pn mumy i ckp x ckup xckup.... nk bg org mkn ke sape mkn ntah.... 

crowd terdiri dr makcik2 seperjuangan mumy i.... ala... name pon tradisional kn......



 okie.......  anyway ape yg pnting adalah sume org puas ht.....
finally dlm 1/2 hour mereka pn bergerak ke lokasi berikutnye.... saya? saya di rumah la...... cleaning the mess...huh....  


co tukang masak pn kne mkn jugak.......... haihh..... jgn la jeles....