~when i'm dealing with human i learn empathy, happiness and joy. when i'm dealing with animal i learn compassion, tolerance and forgiveness which is for me humanity. -farhanah noah

Saturday, 21 May 2011

~PeRgi Tak KeMBaLi.......

sudah lama i tak update blog... selama itulah i terasing dari dunia luar... ok i bkn nk bebel2 complain2 mcm selalu.... 

entry yg sedih bg i... td pg i hop from blog2 fave i... antaranye  theotherkhairul.blogspot.com kt situ la i dpt tau yg blogger fave i telordibasuh.blogspot.com telah pn meninggal dunia pd 19 Mei lalu... ok i mmg ketinggalan zaman la.. tp pemergian arwah mmg terasa... sbb bile i mood x baik i akn g kt blog2 die untuk hiburkan diri... untuk dptkan info2 yg boleh dijadikan tauladan... i byk belajar dr situ...

bile i dpt tau die dh pegi mengahadap Ilahi i rase kehilangan.. lepas ni x la i bedekah2 dpn lappy mcm slalu bile tebaca coretan2 picisan dari beliau...


now wht next? life goes on.... i knw.. i knw..

hanya Al.Fatuhah sedekah i buat arwah...




T_T

Sunday, 24 April 2011

~FiLeM/DoKuMeNTaRi PaLiNg TeRuK/HoDoH dALaM SeJaRaH pERfiLeMaN........

salam sejahtera......


ok lama dah i x update ape2 entry... Beberape hr lepas i ngn feeqa, zahar n nik tgk 1 filem yg title die mmg maut la... PENUNGGU ISTANA..
 tp i mmg nk sgt2 update n review filem anak tempatan yg baru2 ni ditayangkan di panggung wayang terbitan GRAND BRILLIANCE.... ko asek buat press conference buat statement kt surat khabar buat kempen sokong industri tempatan tp nk sokong apenye kalo produk yg ko hasilkan lebih berkualiti yg made in china.... ape ko fikir mcm ni ke:
'kite buat je filem sampah komfom rakyat malaysia akan support pnye...' so itu lah alasan ko nk buat filem tak berkualiti? untung dpt bajet pn save... 

bia i bg tau knp cite ni boleh menang anugerah filem paling bangang dalam sejarah industri hiburan....



 yes...... menarik? menarik kepala hotak ko......

1st sbb aku tgk cite ni krn cume cite ni je yg ade ditayangkan pdpukul 8 mlm memandangkan i dan kwn2 xnk tgk mid nite sbb esok kene keje... ok kami tercari2 sinopsis cite ni kt info board ygdisediakan kt panggung tu tp xde.. so mysterious ok... check kt poster nk tgk sape pelakon pn x dinyatakan just ckp bantuan SEEKERS.. so ambik risiko ngn membayar RM10 untuk 'produk' ni...... so misi i skrg ni nk selamatkan manusia dr tgk dokumentari realiti seram yg x berfaedah ni...

1- Tiada efek atau editing atau make up atau props atau ape saja yg diguna oleh sesebuah produksi perfileman... cuma guna props yg dh tersedia ada dlm istana tu... konon nk bg nampk real? xde editing langsung melainkan memendekkan masa rakaman yang panjang.. nampak sgt la filem ni bajet rendah... or mayb xde bajet langsung...pelakon dia? xde 1 pn yg i knl kecuali Uncle seekers tu.... wtf?? Erra fazira yg cun tu pn nk belakon filem still bersusa payah tau! ni ntah teenagers mane kau kaut bg muat dlm skrin... haktuih! camera pn gune video cam yg biase... dan paling i tak boleh nk blah tu kn sepanjang cite ni kwn mereka sndri yn merakam setiap adegan disamping beberapa kamera yg diletakkan secara sengaja di penjuru2 lokasi penggambaran... so no official cameraman........ so dpt bygkan kn bagaimana kualiti gmbar?

2- Plot cerita yg lemah- sikit pn x menimbulkan excitement dlm jiwa penonton... berterabur.... jalan cerita tunggang langgang.. i dh beberapa kali terlelap dh.... hancurrrrrrr...... contohnye dlm cite tu bile 2 org kwn ni mati2 taknak menyokong 3 org kwn mereka yg nk palsukan aksi paranormal untuk di muatnaik dlm youtube tp still mereka berdua menolong tanpa bantahan lanjut.... then salah sorg dr 2 org penentang  tu meninggalkan kwn2 yg lain untuk pulang ke rumahnya tanpa diketahui alasan? i mean wtf? wtf? ko nk wat cite ape ni?  i masih x faham kenapa cite mcm ni bole masuk panggung.... xde kualiti langsung! cite nye same je mcm ko tgk SEEKERS kt tv tu... same! Bosan boring! kalo SEEKERS yg kt tv tu i x mrh sbb ditayangkan kt tv so kalo xnk tgk bole tuka channel tp ni panggungwayang baiiiii...... nk xnk dh bya kne hadap......

3-Aksi jerit2 yang melampau- nak pekak telinga aku tgk cite yg diperkaya ngn aksi jerit menjerit..... budak yg name sarah tu... adoiiiiii hancur ko tau x? sikit2 nk menjerit.... baik laki ke pompuan ke nk menjerit je kejenye...! pelakon2 yg sgt childish and immature coz dlm 1/2 jam cite tu start dorg asek kne mrh ngn Uncle Seekers sbb mulut celupar and playful and x dgr kata... ehh ko ingat ko comel ke? ok dlm kehidupan realiti kalo skali ko kne mrh sbb buat bising komfom la ko x buat lg kn? ni dh kne mrh berkali2 stil buat gak... xde common sense... cume nk mencari perhatian penonton.....

4-Jalan cerita yang tak menggambarkan motif REALITI SERAM- ehh kalo ko ckp ko nk wat reality film yg ko beria buat aksi2 fake tu apehal hah? setiap adegan dlm filem tu adalah fake dan nmpak sgt ko berlakon ikut skrip.... even ko x tempek mekap tebal or pki bju cntik ke still x dpt nk menjayakan motif realiti seram tu.... sikit pn x real tau x?!


5-Ending cerita yang borrrriiiinnggggggg......... - bole plak ending die si kwn dorg yg jd cameraman tu kne rasuk then menghilang after that bunuh kwn2 die sndri dgn menggunakan kaki meja kayu untuk menghempuk kwn2 beliau... ok si cameraman tu namenye Amar.... ape yg funny? yeah bile die angkat kaki meja tu separas bahu sewaktu menghempuk... konon org bole mati la kalo hempuk mcm pondan? and cara layangan hempukkan tu sgt la soft aku tumbuk sambal belacan pn lg kuat kot.... nampk sgt tipu sbb dia x tnjuk pn kwn die yg mati kne hempuk tu.. cuma darah terpercik sane sini... ehh ko ingt ni filem angker indon ke hah? hantu bunuh2 org? then nk bg nampak best kononnye die state kt situ amar hilang dan masih tak ditemui sampai sekarang.. wtf?????


sume org yg kua dr panggung tu ckp cite tu BODOH! faham x? BODOH! kalo xtau bodoh tu ape bole google sndri.... aku tau sbb boleh kata semua org yg dlm panggung tu tunggu di depan pintu lif untuk ke car park bercakp ttg perkara yg sama seperti kami.... yes... semua yg ada menyatakan penyesalan yg amat dan ini adalah cite plg bodoh pada abad ini..... 

argghhh.... mls nk cite lbey... i mrh ni tau x?


p/s: bak kata nik 'kalo aku napak si amar tu siap dio'

Friday, 25 March 2011

~PEoPLe CoMe.... pEoPLe Go.....


salam sejahtera......


yea sudah lame i x menaip entry baru... ye i menaip bile i suke lakn... beberapa bulan ni i mengaku ade kesuraman dlm hidup sehari harian.... maklum la loafer la katekan so x byk yg nk diceritakan... 

ok back to the point recently i join 1 program.... program ape tu mls la i nk explain.... i met new people and honestly they are the best  crowd ever... my classmates kt school ngn university pn x sehapenning mereka... yea... mmg i akan puji2 setingginye bile i suke sesuatu benda tu so ape2 yg i x penah puji tu mmg maknenye i x suke la....... 

well peeps... even x lme berkenal ngn mereka i rase lebih rapat... maybe kerana berada dalam komuniti kecik... ye sekecik 9 org.... 



 gmbar yg i dh edit bg nampak lebih dramatik... lunch n movie ngn mereka atau lebih tepat coursemate....

 LOKASI- LUNCH: BARNEY'S
           MOVIE: BIG CINEMA 

i nk jujur skali lg la i mmg x bole in la kt korg yg suke sgt nk grading ngn judging org ni.. mcm bagos je... well ape yg i nampak xde grading ngn judging berlaku dlm komuniti kecik ni.... minority is better actually... or maybe korang penah dgr ni 

'beauty come in small packages'

yup that is very2 true... 



outing kali kedua.. even cuma 8 org je yg turut serta still picnic & bbq session menjadi....

LOCASI : GUNUNG LUMUT

kalo ade yg perasan i penah buat entry pasal gunung lumut time ngn nana,jaja, ida n etc.... tp kali ni i x trun kt air la mcm yg sebelum ni coz mls nk tukar2 baju.... tp mujurla kn x main air.... ade ke org yg jaga tmpat tu suruh blah pkul 330 gile ke? bru je pkul 2 kitorang sampai.... cis... i bajet dlm pkul 5 nk bla la kn... tppkul 4 dh balik dh... makanan x sempat hbs lg..... si kne la tapau sorang sikit....

apepon walaupn kejap je tp seronot..... bile la nk kumpul mcm ni lg kn since tempoh mase 2 bln dh pn tamat n masing2 membawa haluan sndri,,, emmm i xtau la mcmmane nk buat ayat supaya nampk santai sbb entry ni sepatutnye jadik entry sedih tp i xnk la nk emo2 time ni....... 

well untuk korang yg bernama fiqa zana niza fadh syuk azim syai n fida yg akan ditempatkan di tempat berkerja baru... doa i kt korang selamat maju jaya n semoga tabah menghadapi dugaan di tempat baru..... 

Sunday, 23 January 2011

~CaKe ChRoNoLoGy..........


about the cake.... i mengaku la cake yg nurish beli ni ade pengalaman hidup yg menarik sepanjang hayat die yg cume berape minit tu je......

kek ni base die adalah chocolate and nuts crumbs then chocolate sponge cake layered with cherries... top with fresh cream, cherries and grapes.... grated chocolate on the side.... fresh cream die pn infuse dgn cherry extract..... owhh super delicious


pertama kali keluar dari display case dn ditempatkan di atas meja food junction mid valley...


dihadiah kn kpd cik farhanah kezmain.... i dpt rasekan kek tu bangga berada di dlm mulut dan perut i....


1st time the cake being around 2 BFF


master of destruction... mentang2 ko yg beli kek tu suke ko je nk jahanamkan kn....
   

cara mkn kek ni bkn dgn potong2... tp dicucuk straight dgn garfu secara rakus dan beramai2....



art of destruction by nurish...... 
kek ni mengalami pengalaman kemusnahan hakiki because of nurish's tiny bladder...

ceritanya begini.....

i duduk kt seat dpn lepas kitorang hantar Lina balik... then turn nurish hantar i plak... i letak kek tu kt seat belakang.. then nuris buat confession nk terkenc sgt... paleotak die la.... kt mid dh kenc pastuh tak berape jam dh nk kenc lg..... then die start bwk kete mcm gile la..... sampai 1 trafic light tu kn.... red light.. so kne stop la kn... tp nurish ni mkin laju then suddenly emergency brake mcm gile gak coz die nmpk polis... damn la polis ni..... so stuff i kt seat belakang tu sume tunggang langgang kasut i baju i dlm beg tercampak ke bwh n the cake... owh tunggang terbalik... gambar diatas adalah hasilnya...

at last sampai gak kt 1 petrol pump n nurish suru i ambik pict kek ni sementara die g kenc... bongok tau.... die siap bg title... art of destruction... paleotak ko ahhhh....
hah.. neway thanks so much for the cake nurish..... n to my Bff too... thanks for the card.... i love it both the cake and the card... <3 =)

perjalanan hidup cake tu bkn stakat disitu... i bawa balik umah aunty..... owh nani comel nk mkn cake... meh kak fana potongkan....


1st trip... 
nani: sdpnye kek ni kakfana.... ni kek sape kakfana?
i: kek kakfana la kwn kakak bg..
nani: nani nk lg kakfana...



 2nd trip
nani: kakfana ni knp potong besar sgt ....
i: tak hbs xpe la nti kakfana mkn... kakfana nk ambik gmba nani jap...
nani: knp kakfana ni ambik gmba nani dari atas? nti tak cantik..
i : cantik la...
 then i tgk balik kek tu dh licin dr pinggan die.. cittt... besa konon.....
btw nani only 4yrs. n tiap pekataan yg dia nk ckp kt i musti ade sebut kakfana... contoh mcm ni la "kakfana nani nk syusyu" "nk suap kakfana" "kakfana jgn tgl nani kt sini" "kakfana ckp nani busyuk"


 nani comotttt.......

ok tu la hikayat perjalanan hidup kek tersebut sebelum dibedal licin....

sekian

~aDvAnCe BiGdAy PaRt II & BiGdAy ItSeLf.........


after the three of us celebrated my birthday then it is time to go home.... Lina back to hers and Nurish back to him... me? im going to my aunt... yeahh of course... my 2nd home..... that night was a tiring night... arrived around 9++pm.... mayb because of the interview pressure.... it is tiring walking in 4inches heels waiting for train and cab....
the next day my aunt belanje mkn kt jombali... ouhhh... tmpt tu bes... cozy n sesuai untuk family..... 



 silang beef kuey tiaw... omg sedapppppp kau...... kuah die dibuat dr stok daging lembu... die mcm kueytiaw kantonis cume beza die guna topping daging silang n kuah die stok daging yg dipekatkan.... marvellous!!!!! daging silang ni name masakan daging tu la.... i pn xtau mcm mane die bikin daging silang tu tp sedap la...


muka bahagia plus i look like panda bear.....


my aunt baru balik sekolah... hehehe...


owh my cousin.... ank aunty.... dorg dh hbs mkn baru makanan i sampai.... katanye silap tgk order  grrrrr....... mrh tau x? i lapar......

ni kira mcm birthday eve la... wahahah lunch besar....



THURSDAY-the birthday..... 
im not going anywhere that day... i prefer to stay at hoem with my mucuk2 cousin nani.... plus my birthday clash with thaipusam... huh tau2 je la keadaan kl bile public holiday... x sanggup mak.......

besides my aunty prepare scrumptious meal for lunch... omg... it sooooooo mouth watering......

special for my birthday:


tomyum campur.... pedas berasap berdengung meletop.... sedap gile....


ikan stim... pehh... teringat lagi rase die... sangat sedapppp...


ayam goreng... 

i rase taun ni plg bez... heheh... hopefully i sempat melalui tahun2 akan dtg.....

~aDvAnCe BiGdAy.........


it was my birthday on 20th jan... but guess what i celebrate my birthday in advance... like 2 days earlier... unplanned n it was great....
 with my bff Lina and my long lost friend since kindergarten Nurish...
actually i berangkat ke kl 17th for an interview at somewhere near Kelana Jaya on 18th... I said near not in Kelana Jaya... 
pendekkan cerita the interview went well mcm biase la kn interview...... tgu wait n tgu... whatever... the point is after the interview i lina ngn nurish g la lepak2 kt mid... ok lame kn.... sbb ape tau nurish kene keje mlm n Lina im sure she tired like hell but memandangkan i dtg kl like once in a blue moon so ape salahnye kn... haha... actually interview adalah pada pukul 3pm then last minit call from the company ckp postpone to 5pm or next monday... next monday? no no no.... mls you..... so mase terluang hnye la kejap je kn..... so g la mid...

nk dijadikan cerita i lapa x hengat sbb x mkn real food sepanjang hr... i mkn roti ngn twiggies je kt rumah haslina.. i tumpang rumah die 1 nite since dekat ngn tmpat interview... jd memandangkan dh ke mid maka makanan wajib adalah mee kari yg kt yong tau foo tu.. hahha... ok lame kn.. mee kari....

dipendekkan lg cerita lepas i order tu i tgu Lina ngn Nurish kt meja tp mereka ni agak lmbt n tgl i sorg2... 
10 min mcm tu la i nampak Lina then nampk nurish then i nampak die bawak sth.... oowhhh... kotak kek la u olllsss... yayahahahhah....... nurish g beli kek... ala..... terharunye i tau..........


kek ni sedap gile ok........ no no bkn secret recipe...


the birthday girl in advance... ade 2 hr lg....



she is my bff..... =)



  is nurish going to be my new bff? feeling paris hilton la plak kn... hahahha


selepas seminit



 ye nurish.... aku tau ko yg bli kek tu.....



 we are only 3 people... but we are the crowd....  even kecil kecilan tp meriah... =)


sebab kenyang......

eh i ckp i g interview kn td... ye ni baru balik... i g interview pki bju bunga2.... hehehehhe.... feeling taman bunga lak... haa...... 1st time i g interview pki sesempoi ini..... padahal sebelom2 ni i pki bju kurung je.... heheheh saje tuka angin... hahah

ok nti i update lg.......  

tata......

Thursday, 13 January 2011

~pENjUaL MiMpI bErMimPi........





saya suka berangan....


favourite angan2 saya adalah bila sy melintas jalan atau menunggu bus mahupun teksi.... dtg seorang lelaki kacak muda tough lg bergaya memandu ferari menegur saya lantas mahu berkenalan... dh tentu rasenye bez dan berusaha sedaya upaya untuk mengawal pernafasan supaya x kantoi hidung menjadi kembang selebar tempayan.... oh alangkah......

tp hakikat rakyat malaysia yg memandu ferari adalah tergolong dari lelaki yg tua serta berperut boroi atau mempunyai kewarganegaraan singapura dh pasti tua serta laki org... adapun yg muda adalah perempuan yg memang la xkn menegur saya melainkan mereka adalah lesbian yg percaya sy menarik... 

kalao ada pn lelaki seperti yg sy sebutkan di perenggan pertama td pastilah tidak mungkin beliau akan menegur saya hatta memandang suku mata sekalipun kerana apa la saya ini...

ya tuan tuan dan puan puan sy hanya mampu berangan angan.......

 yela name pn berangan kn...



Thursday, 23 December 2010

~sTuPiDiTy.....



"people are stupid... they'll believe in lie because they want to believe it is true.. or they are afraid it might be true..."


Monday, 20 December 2010

~kOFFee WiTh FaRhAnAh........


salam sejahtera.....

tujuan entry kali ini adalah kerana kwn i si bucuk nana tu yg beria mintak gmbar... oleh kerana i ni x suke upload gmbr kt fb so i upload kt sini je la... ok mayb sejak past 6 month ni i slalu kua ngn nana kn.... pada pendapat sesetengah org i kua ngn nana sbb nana reti drive.... n i cme nk ambik kesempatan kt nana coz i x reti drive.... tp itu adalah tidak benar... well org nk fkir ape i x peduli.... nana ngn i je yg tau hakikat sebenar hubungan kami.... cewahhhh..... 

kejadian ni berlaku last sunday selapas hujan renyai2 dn sesudah menghadiri wedding my closest friend's bro... En Hasif Samat... dia ni kwn rapat i since form 1... meriah.... makanan pn sedap... mayb i ngn nana bkn fan nasik minyak nasik beriani nasik bukhari... dan segala bagai nasik yg berempah.... so kitorang mkn untuk mengalas perut... yela xkn x mkn.... kecik ati tuan rumah... 

xdpt upload gmbr coz acek ngn asip x tag lg...

tp ni adalah santapan post wedding kitorang... kami mkn kt old taste kopitiam somewhere kt johor ni... itupn selapas acara mencari handbag nana... berbatu gak la jalan... cea tipu  mls ahh cite pasal tu coz mengah...


sebelom dpt makanan... siuman je kn... nampk mcm ayu......


i lapar... mls nk komen...


camwhore smbil menunggu santapan beradap... i msh lapar...


dpt makanan trus hilang tata susila....
mee udang perisa tauge... nsib nana suke tauge...


i maintain coz lapa n xde tenaga nk menggila...
kueyteow kantonis... i suke ni... mkn ngn cilipadi... urrghhhh... sdp gile.... lg pedas lg bagos... sampi peluh2 tergaru2 pn i x kesah.... yeeee.... same mcm nana...ye kami byk persamaan...

tp kn... kt cni mmg generous la portion dia... kalo i order chinese style ni musti at the end nana yg akn tolong i mkn... kapasiti dia besar... 4GB buleh upgrade lg.... pinggan besa gedabak... mangkuk pn spisis mangkuk saiz XL... padahal i kn lapar gle... then ble dh santap xdpt mkn byk2 plak... i benci situasi tu ok.....

yahaha... ok nana nk gmba lain kne bluetooth r....


tata....

Sunday, 5 December 2010

~pOsT-KoNvO PhOtOsHoot.........

POST KONVO PHOTOSHOOT
PHOTOGRAPHER: ROMBONGAN CIK KIAH

byk gle gambar sampai i x larat nk buat 1 entree je so i buat la 2.... i kne transfer gmbar2 dr byk cam... k mcm biase sneak peak..... i simpan untuk dri sndri.... hehehe....


ok i nk bg tau i x upload pict i kt atas pentas time ambik skrol... coz lambat nk mampos loading die... dh 20 minit masih dok pusing2... menyakkitkan ht..... so lantak dia...

mari ke afterparty... lalalallala


time ni i baru je kua dr dewan tu.... kira dh hbs la... i x jumpe parent i coz i xtau mane dorg... phone lak kt adk i... die x bg kt parent i... so while tgu dorg cam-whore dlu.... dorg ni mcm god-parent i la... time i register pon dorg anta... time i konvo pn dorg ade gak... siap bg flower share ngn adik i... owh yeah... tdy bear tu my bro yg bg.... yeayyy...... 


my mommy.....  my first love... finally i jumpe gak.... dlm sesak2 org.... my mom bg roses... i terharu sgt... i x penah dpt bunga....



 2 dr 3 adk i yg hadir....

 my 1st love...



 owhh... i heart this moment forever.....

 i love this pict.... haha




 i dtg dr keluarga besar... ni pn ramai yg x dtg coz tertido dn kod etika berpakaian serta sticker krta... kalo x 3 krta dtg.... ok cameraman adalah my uncle.. so pict die mmg byk xde la...

i nk ucap terima kasih buat fmly i yg sentiasa menyokong i especially time i susah....  even i sng... wktu i skt... waktu i xde duit... i sungguh beryukur untuk semuanya.....  terima kasih smua n x lupa buat my bff haslina n nana untuk segalanya.....